w
Een simpele manier om van je kruiden te genieten is ze te verwerken in een kruidenboter of kruidenkaas. Maak lekker veel in één keer en vries het gedeelte dat je nog niet gebruikt gewoon in.
Hak 1 deel verse kruiden fijn en vermeng dit door 2 delen zachte boter en strooi er wat peper en zout doorheen. Maak er een boomstammetje van (in plastic folie heen en weer rollen) en vries het in. Snij benodigde schijven van je boomstammetje af en laat het lekker smelten over je groente, vlees of vis.
Mijn favoriete kruidenboter maak ik met knoflook. Meng hiervoor de boter met peterselie en knoflook. Op een sneetje toast krijg je zo heerlijk knoflookbrood.
En wist je dat je heel gemakkelijk zelf boter kan maken van verse slagroom? Dit doe ik met behulp van een boterkarn.
Zo kun je echte zelfgemaakte kruidenboter op tafel zetten!
Terug naar overzicht kitchentips
Munt is heel gemakkelijk zelf te kweken. Deze thee geeft me iedere keer een lekkere opkikker:
Nodig voor 6 personen:
6 kopjes water
2 kaneelstokjes
4 kruidnagels
4 pimentkorrels (allspice)
2 kopjes muntbladeren
Eventueel honing
Breng het water met kaneel, kruidnagels en piment aan de kook. Laat het mengsel ongeveer een minuutje doorkoken, roer daarna de muntblaadjes er doorheen. Haal de pan van het vuur en laat het nog 5 minuten trekken. Zeef het water en giet het in kopjes. Maak het eventueel zoet met honing.
Tip: je kunt de kaneel, kruidnagel en piment ook in eigen te vullen theezakjes of meerdere keren te gebruiken bouquet garni bags stoppen. Dan heb je de kruiden lekker snel bij de hand en hoef je de kruiden niet apart uit het water te zeven.
aadd
dd
Terug naar overzicht kitchentips
x
Koken met verse kruiden is heerlijk. Het geeft zoveel extra smaak aan je gerechten. Het is daarom ideaal om verse kruiden elk moment binnen handbereik te hebben. Dat kan door in je huis potten met kruiden neer te zetten en dat staat ook nog erg mooi. Je kunt natuurlijk even wat kruidenplantjes kopen, maar zelf kweken is erg gemakkelijk en het geeft extra voldoening. Om teleurstellingen te voorkomen hier even wat basistips:
- Zorg dat je kruiden voldoende zonlicht krijgen. Een plaats in de vensterbank of vlakbij een raam op het zuiden of westen is daarvoor ideaal.
- Gebruik goede potgrond om je zaden in te kweken. Leg eerst onderin de pot een laagje van 2 à 3 cm met potscherven of kiezelstenen, dat is goed voor de waterhuishouding en voorkomt dat de wortels straks te nat staan en gaan rotten.
- Als je een zak potgrond koopt zit hier altijd al voor ongeveer een maand extra plantvoeding in. Zorg dat je na die periode ook af en toe wat extra voeding geeft en verpot je plant ongeveer een keer per jaar om de oude potgrond te vervangen.
- En tot slot: geef regelmatig water, maar voorkom dat je teveel water geeft!
Met deze basistips is het heel simpel om binnen kruiden te kweken. Gebruik ze in je gerechten, droog en bewaar ze om later te gebruiken, of geef ze weg als kado.
Kitchen Garden Shop heeft leuke kruidenpotten voor in de keuken.
Terug naar overzicht kitchentips
Wanneer je een flink overschot aan kruiden hebt zul je ze willen bewaren zodat je bijvoorbeeld ook in de winter nog een lekkere voorraad hebt. Verse kruiden kunnen prima ingevroren worden. Denk hierbij aan basilicum, bieslook, peterselie, oregano en tijm. Zo kun je dit doen:
- Was de kruiden
- Hak ze fijn
- Vul een ijsblokjesbak tot een kwart met water
- Vul de vakjes met de fijngehakte kruiden
- Maak het af door nog een beetje water toe te voegen zodat de kruiden net onder water staan
- Zet de bak in de vriezer
- Wanneer je nu de kruiden nodig hebt dan kun je het aantal ijsblokjes dat je nodig hebt toevoegen aan je gerecht. Heerlijk voor in soepen en sauzen.
Terug naar overzicht kitchentips
Terug
De traditionele manier om kruiden te bewaren is door ze te drogen:
Pluk de kruiden bij voorkeur op een droge dag. Kies hiervoor de gezondste takjes en controleer of ze schoon zijn. Ga ze niet wassen, dat is niet goed voor het droogproces. Bind een bundeltje samen en hang het daarna op de kop op een warme droge plaats, zoals boven de verwarming in de keuken. Binnen een tot twee weken zullen de kruiden gedroogd zijn en maken ze een ritselend geluid. Haal nu voorzichtig de bladeren van de stengels en berg je eigen gedroogde kruiden op in voorraadpotten, zo heb je er nog lang plezier van.
Een keukenrek is ideaal om je kruiden aan te hangen en te laten drogen.
Ook kun je hier bijvoorbeeld lavendel aan hangen. Dat staat erg mooi in de keuken en je kunt later de gedroogde lavendelbloemen in katoenen zakjes doen. Die zakjes kun je in je kledingkast leggen, of onder je kussen zodat je heerlijk van de rustgevende geur kunt blijven genieten.
Kitchen Garden Shop verkoopt het keukenrek op de foto, klik op de foto voor meer informatie.
Wanneer je kruiden gedroogd zijn kun je ze met trots opbergen in deze mooie glazen potjes voor je eigen “home grown herbs”.
Klik op de foto voor meer informatie.
Terug naar overzicht kitchentips
Kruiden kun je vaak voor meerdere doeleinden gebruiken. Wist je dat je van salie zelfs schoonmaakmiddel kunt maken? Als je op zoek bent naar een natuurlijk alternatief dat het milieu spaart maak dan eens dit heerlijk ruikende goedje:
Je hebt nodig: handvol salie, 3dl water, 3 eetlepels zuiveringszout, 1 eetlepel citroensap
- Breng het water aan de kook met daarin de salie (inclusief stengels)
- Laat het ongeveer 20 minuten doorkoken met de deksel op de pan
- Laat alles afkoelen en giet daarna het mengsel door een zeef.
- Voeg zuiveringszout en citroensap toe en schenk de vloeistof in een sproeifles
- Even flink schudden en schoonmaken maar!
Dit schoonmaakmiddel kun je prima gebruiken voor badkamer en keuken.
Om je salie te oogsten is deze kruidensnoeischaar uitermate geschikt. Klik op de foto voor meer informatie.